Érdekes történetek a szentek életéről, gyermekes családoknak, hittanosoknak

Szentjeink

Szentjeink

Mária és a Gyermek – a rengeteg ábrázolás közül ez a legrégebbi

Január 1.: Szűz Mária, Isten anyja ünnepe

2020. január 01. - szentjeink.hu

mariaesgyermeke.jpg

Az évszázadok során megszámlálhatatlanul sok kép készült a kis Jézust a kezében tartó Szűz Máriáról. Részben olyanok ezek a Mária-ábrázolások, hogy akármelyik anyuka a helyében lehetne, aki szereti és oltalmazza a kisbabáját. De olyanok is, amilyen csak Mária lehet, aki Jézus Krisztusnak adott életet; úgy tartja a kezében a Gyermeket, hogy közben nekünk mutatja: látjátok, itt van a Messiás, akit vártatok, a megtestesült Isten, aki megváltoztatja a világot és az életeteket!

A sok-sok ilyen ábrázolás közül ez a legrégebbi, ami fennmaradt. Rómában található, egy ősrégi föld alatti katakombában, ami a keresztények temetkezési helye, és egyben titkos találkozási helye is volt a Kr. u. 2. századtól kezdve, a keresztényüldözések idején. A fenti képen látható – a Kr. u. 3. század első felében, azaz ezerhétszáz évvel ezelőtt (!) készült – freskót (falfestményt) itt lehet megnézni a Capella Greca („görög kápolna”) nevű helyen.

Valójában sem felirat, sem más bizonyíték nincs arra, hogy a művész valóban Máriát és Jézust akarta itt megfesteni, mégis több mint valószínű, hogy erről van szó. Ugyanis a mellettük álló férfialak – valószínűleg az Ószövetség egy nagy prófétája – a fölöttük lévő csillagra mutat, mely aligha lehet más, mint a betlehemi csillag. Vagyis a régi nagy prófécia, a Messiás eljövetele teljesedett be itt – ezt üzeni a kép, legalábbis ezt olvasták ki belőle, és ekként tisztelték az emberek ezt a falfestményt évszázadok óta.

(Forrás: Getfed Blog, Evangelium365)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szentjeink.blog.hu/api/trackback/id/tr5715379054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása