Érdekes történetek a szentek életéről, gyermekes családoknak, hittanosoknak

Szentjeink

Szentjeink

Péter és Pál apostol munkatársa volt, hétszáz év múltán „tért haza” Rómába

November 23.: Szent Kelemen napja

2019. november 23. - szentjeink.hu

kelemen.jpg

Szent Kelemen pápa emléknapján kukkantsunk be Róma egyik legősibb templomába, a Szent Kelemen Bazilikába (Basilica di San Clemente). Az épület helyén már a Kr. u. 4. században templom állt, alapjai ma is megtekinthetők.

Itt látható a mellékelt 11. századi freskó, mely azt a jelenetet ábrázolja, amikor Szent Cirill és Szent Metód megérkezik II. Hadrián pápához. A kép bal oldalán fedezhetjük fel a glóriás testvérpárt: a fiatalabb Cirill, az idősebb, szakállas alak Metód. Emberei ajándékot is hoznak a pápának: a vértanúhalált halt Szent Kelemen csontjait, melyeket Cirill kutatott fel a messzi Krím-félszigeten.

Szent Kelemenről számos történet maradt fent, ám ezek között sok az ellentmondás, és hitelességük is kérdéses. Annyi biztosnak tűnik, hogy Kelemen még személyesen ismerhette Szent Pált és Szent Péter apostolt, az utóbbi valószínűleg azt is meghagyta, hogy Kelemen kövesse őt a pápai poszton, s ez így is történt – bár nem közvetlen utóda volt Péternek, a negyedik pápaként tartják számon őt. A keresztényüldözések idején a római császár száműzte őt, így került a Krím-félszigetre, ahol egy márványbányában dolgozott, és – mint mondják – az itteni keresztények között is folytatta egyházépítő munkáját.

Cirillnek és Metódnak pedig igen jó oka volt arra, hogy vagy hétszáz év múltán felkutassák Szent Kelemen csontjait, és értékes ereklyeként ajándékozzák az akkori pápának: ugyanis azt akarták elérni, hogy az általuk pártfogolt szláv népek (a morva fejedelemségben) saját nyelvükön imádkozhassanak a szertartásokon. „Isten minden embert meghívott az igazság ismeretére, nem csak azokat, akik a görög, latin és héber szavakat értik” – érvelt II. Hadrián előtt Cirill, és a pápa a jelen lévő hittudósokkal együtt elfogadta ezt az álláspontot.

Szent Kelemen földi maradványait pedig a Szent Kelemen Bazilika főoltára alatt helyezték el. Érdekesség, hogy később Cirillt és Metódot is ebben a templomban temették el.

Ha szeretne további érdekességeket megtudni Cirill és Metód munkásságáról, olvassa el A keresztény Európa szentjei című könyvet, melyet IDE KATTINTVA MEG IS RENDELHET >>

Alább egy kép a kötetből (Kállai Nagy Krisztina grafikája): a bizánci testvérpár nagy buzgalommal győzködi a pápát, kezükben a szláv („cirill”) betűkkel írt könyv…

cirillm.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szentjeink.blog.hu/api/trackback/id/tr8015321410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása