Érdekes történetek a szentek életéről, gyermekes családoknak, hittanosoknak

Szentjeink

Szentjeink

Angyal ébresztgeti a napkeleti bölcseket

Január 6.: Vízkereszt ünnepe

2021. január 08. - szentjeink.hu

napkeleti.jpg

A franciaországi Autun város Szent Lázár katedrálisának egyik oszlopfőjére faragta ki ezt a különleges jelenetet Gislebertus mester valamikor kilencszáz évvel ezelőtt. Ma már a templom melletti múzeumban látható.

Hegyi Balázs atya (a budapesti Alexandriai Szent Katalin templom – azaz „a Tabán” – plébánosa) írta erről az alábbiakat idei vízkereszti elmélkedésében:

A Háromkirályok ébresztgetését ábrázoló, megható faragványára Meggyesi Tamás tanár úr hívta föl a figyelmemet. (Gislebertus Dream of the Magi, 1120-30, Cathedral of Saint-Lazare, Autun, France). Az egybevarrt nagy lecsüngő királyi palást alatt alvó három királyt az angyal a mutatóujjával ébresztgeti. Egyiküket csak. Annak is csak a kisujját. Éppen hogy megérintve. Az angyal arcát teljesen nyugodtnak és kisimultnak látjuk. Nem tükröződik rajta semmi sietősség. Egyik mutatóujjával kisujjat érint, a másikkal a csillagot mutatja. Isteni gyengédség árad belőle. Biztos és nyugodt. Jól tudja, hogy ez az alig érezhető érintés nemcsak egy kezet, de a hozzá tartozó egész embert kelti fel (ahogy a kézfogás is az egész embert köszönti). A kisujj, mint égből lángra kapó gyújtózsinór, megmozdulásakor továbbmozdítja majd dominóként a többi kettőt is — amivel az ébresztés láncreakciója beteljesül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szentjeink.blog.hu/api/trackback/id/tr9516377696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása