Érdekes történetek a szentek életéről, gyermekes családoknak, hittanosoknak

Szentjeink

Szentjeink

Nagyon szerethető szobor állt egykor a nulladik kilométerkő helyén

2019. október 21. - szentjeink.hu

nulladik.jpg

A finom arányokkal, nemes anyagból alkotott, alig egy méteres kis márványszobor Szűz Máriát ábrázolta. A korabeli fotókról is kitűnik, a maga egyszerűségében mennyire kecses és szűzies a megformált nőalak, ugyanakkor mennyire anyáskodó az a mozdulat, ahogy a Szent Koronát a kezében tartja. Mintha egy természetes gesztussal éppen most vette volna át Szent István királyunktól, de klasszikus kéztartása a gyermekét tartó-védő édesanyáé…

 

És persze mély értelmű a szobor elhelyezkedése is (épp ott állt, ahol a mai „nulladik kilométerkő”, Budán, az Alagút bejárata közelében); Magyarországon minden út innen indul, és ide vezet; ez a mi nulla pontunk, origónk: Mária, és a kezében nyugvó korona.

A szobor mintegy két méter magas talapzaton állt, rajta az utasok három fajtáját ábrázoló három dombormű: a gyalogos vándor, a kocsis és „a modern autóversenyző”.

Az alkotás Körmendi-Frim Jenő műve, a Hungária Automobil Club állíttatta 1932-ben. A szobornak a II. világháború alatt, Budapest ostroma idején nyoma veszett. Talán még előkerül valahonnét…?

A szobrászról, a szoborról és felállításának történetéről további részletek olvashatók és további képek láthatók a Magyar Kurír cikkében.

nulladik2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szentjeink.blog.hu/api/trackback/id/tr8415246140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása