Érdekes történetek a szentek életéről, gyermekes családoknak, hittanosoknak

Szentjeink

Szentjeink

A szentek azt a munkát folytatják, amit Krisztus elkezdett

November 1.: Mindenszentek

2019. november 01. - szentjeink.hu

mindenszentek.jpg

„A szentek Krisztus ügyének képviselői a világban, nem a maguk ügyét, elképzelését, érdekét kívánták előmozdítani, hanem Isten országának növekedéséért fáradoztak. Azt a munkát folytatták a maguk korában, amelyet egykor Krisztus elkezdett” – írja Horváth István Sándor atya Mindenszentek napjára küldött evangéliummagyarázatában.

 

A szentek életművének jelentőségéről nagyon jó rövid összefoglaló olvasható a naponta küldött emailek mai szövegében; idézzünk belőle még egy kicsit bővebben is:

„A meghívás, az Istentől való kiválasztottság és az önkéntesség egyaránt jellemzi a szenteket. Hivatástudatukat megalapozza, hogy Isten különleges feladatra hívja őket és annak teljesítéséhez meg is adja számukra a szükséges lelki erőt, ugyanakkor szükség van arra is, hogy teljes odaadottsággal, teljes erővel dolgozzanak.

Ennek köszönhetően ők, akik mindent Krisztus példájából tanultak és tettek, a maguk korában nagyot fordítottak a történelem kerekén, olyan megoldást találtak a problémákra, amely az adott történelmi helyzetben iránymutató volt és a későbbi időkben is példaértékű maradt. Nem elbújtak a világ gondja elől, nem titokban figyelték az események alakulását és nem másoktól várták a szükséghelyzetek feloldását, hanem meglátták személyes hivatásukat, megérezték Krisztus sürgetését, ráébredtek személyes felelősségükre, s nem maradtak tétlenek. Nem bénította meg őket a legnehezebb helyzetek látványa és nem korlátozhatta őket az emberi akadékoskodás, hanem Istentől vezetve teljesítették szolgálatukat.

Őket, a szenteket és boldogokat ünnepeljük ma, Mindenszentek napján, valamint azokat, akiket ugyan nem avatott hivatalosan boldoggá vagy szentté Egyházunk, de hitünk szerint eljutottak a mennybe.”

 

Horváth István Sándor atya email-ben küldött napi evangéliummagyarázatára így lehet feliratkozni:
„Küldjön egy üres levelet az evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja: Evangélium feliratkozas”

 

Kezdőkép: Fra Angelico műve

 

A szentek életéről szóló könyvsorozatunkról itt lehet bővebben olvasni >> 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szentjeink.blog.hu/api/trackback/id/tr3515277518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása