Érdekes történetek a szentek életéről, gyermekes családoknak, hittanosoknak

Szentjeink

Szentjeink

Kassa védőszentje lesz Árpád-házi Szent Erzsébet

2019. november 06. - szentjeink.hu

kassa.jpg

A Vatikán jóváhagyta, hogy Árpád-házi Szent Erzsébet legyen Kassa védőszentje – jelentette be Bernard Bober kassai érsek és a város vezetése. Az ünnepélyes kihirdetés november 17-én lesz a Szent Erzsébet-székesegyházban – adta hírül a ma7.sk portál

 

Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere emlékeztetett, Árpád-házi Szent Erzsébet neve már a középkortól összefonódik Kassával. „A város történelmében rábukkantunk egy 13. századi pecsétre, amelyen Szent Erzsébet szerepel. Annak ellenére, hogy ő a székesegyház és az érsekség patrónusa, eddig soha nem lett a város védőszentje. Ezt szeretnénk orvosolni, részben azért is, mert az idén Kassa az önkéntesség európai fővárosa. Szent Erzsébet karitatív tevékenységéről is ismert, mindent megtett azért, hogy segítse a betegeket, az árvákat, a szegényeket. Úgy gondolom, a mai korban szükségünk van olyan emberekre, akikre felnézhetünk, és terjeszthetjük üzenetüket” – fogalmazott a főpolgármester.

A javaslatot, hogy Árpád-házi Szent Erzsébet legyen Kassa védőszentje, a városi képviselő-testület április 11-én hagyta jóvá, s ezt Bernard Bober kassai érsek is támogatta. Az érsek elmondta, májusban fordult a Vatikánhoz, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregációhoz jóváhagyásért. A kongregáció október 18-i dekrétumában egyetértését fejezte ki, s megerősítette, hogy „Árpád-házi Szent Erzsébet Kassa mennyei védőszentje. Érthető, hogy örömmel fogadtam a város kérését, hisz én mindig is úgy tartottam, hogy Szent Erzsébet nemcsak a katedrális, hanem egész Kassa védőszentje” – nyilatkozta Bober.

(Fotó: ma7.sk, TASR)


***

Szent Erzsébet – II. András magyar király lánya, aki kisgyermek korától kezdve élete nagy részét Thüringiában élte le – több más település védőszentje is, továbbá a feleségek, a fiatal anyák, a ferences rend és a szolgáló szeretet (s ily módon a szeretetszolgálatok) védőszentje, de emellett a pékek, a koldusok, az özvegyek, az árvák, az ártatlanul üldözöttek, a csipkeverők és a fátyolkészítők oltalmazójának is tartják…

Árpádházi Szent Erzsébetről többek között a Magyar szentek élete című könyvben is olvashatunk érdekes történeteket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szentjeink.blog.hu/api/trackback/id/tr6615292248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása